5 april 2018

Christine als stadsecoloog #1

Drie Primaten zijn begonnen aan een persoonlijk duurzaamheidsproject. Tamara van der Spek, Christine Wortmann en Esmeralda Hemelaar willen zo de wereld een klein (of een groot!) beetje beter en duurzamer maken. Vandaag het eerste bericht van Christine! Lees hier nog eens terug waarover deze projecten zullen gaan.

Ik mocht afgelopen zaterdag proef-eten bij The Green House. Naast dat dit een nieuw restaurant in Utrecht is, is het ook letterlijk een 'greenhouse': ze verbouwen hier binnen in hun eigen kas zelf de producten die ze in de keuken gebruiken. Het is een mooi contrast, de groene babyplanten met als 'backdrop' het reusachtige Rabobank gebouw. Bij uitstek een voorbeeld van stadslandbouw!

Naast dat dit lekker eten oplevert, heeft stadslandbouw nog veel andere voordelen. Het draagt bij aan meer groen en biodiversiteit in de stad, bloeiende planten bieden voedsel voor insecten en bijen, en al dat groen heeft een verkoelende en waterafdragende werking. Maar een buurttuin of gezamenlijke moestuin kan ook een plek bieden om elkaar te ontmoeten, en heeft dus ook een sociale waarde.

Je hoeft niet perse naar The Green House voor een dosis stadslandbouw: kijk ook eens hier voor meer initiatieven in Utrecht, of doe zoals ik en begin een vierkantemeter-moestuin in je achtertuin of op je balkon (met of zonder AH moestuintjes!).

Foto's boven: de kas en zuiverende groene wand, The Green House, Croeselaan, Utrecht

Foto onder: mijn mini-kasje thuis