13 mei 2019

Duurzaam ondernemen in het MKB: STB geeft al 8 jaar het goede voorbeeld

Een blog geschreven door onze nieuwste collega Thomas Stegenga:

Het is mid-februari als ik mijn eerste weken er op heb zitten in mijn nieuwe functie als adviseur bij Primum. Samen met projectleider Christine Wortmann zit ik aan tafel bij STB, een middelgroot bedrijf en specialist op het gebied van klimaattechniek met locaties in Eindhoven en Houten. Voor het achtste opeenvolgende jaar ondersteunt Primum STB met het MVO-verslag.

‘Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen dit jaar?’, vraagt Christine na een korte introductie. De directeur en kwaliteitsmanager van STB kijken elkaar aan. Niet heel veel nieuws in eerste instantie geven ze aan, maar uiteindelijk blijkt dat zij niet stil hebben gezeten. In het najaar van 2018 is het bedrijf gecertificeerd voor ISO 14001 (Milieu) en ISO 9001 (Kwaliteit). Dat is een hele prestatie, omdat beide certificeringen zeer veel effort vragen. ‘We zijn bezig met het vervangen van de verlichting op onze kantoren. Alles wordt ledverlichting, dus dit gaan we volgend jaar (2019) terugzien in ons energieverbruik. Daarnaast is de SDE+ subsidieaanvraag voor zonnepanelen net de deur uit, en is het sinds kort mogelijk voor onze medewerkers om te werken aan zit-sta bureaus’.

Tijdens het gesprek raak ik steeds meer onder de indruk van de motivatie van het bedrijf om duurzaam te ondernemen. Door middel van een MVO-verslag toont STB hoe zij doorlopend invulling geven aan hun doelstelling en worden de resultaten zichtbaar.

In de loop van het gesprek ervaar ik hoe Christine vakkundig alle benodigde informatie achterhaald voor de nieuwste versie van het verslag. Door mijn achtergrond als coördinator bij de Global Reporting Initiative (dé verslaggevingsstandaard op het gebied van MVO) heb ik de afgelopen jaren uitgebreide kennis opgedaan over het proces van MVO-verslaglegging. Deze opdracht ligt dus precies in mijn straatje. Al tijdens het gesprek verheug ik me erop om mij volledig te storten op het analyseren van de data en het schijven van het verslag in de weken die volgen.

STB laat zien dat het mogelijk is voor een MKB-onderneming om met beperkte middelen toch een duurzaamheidstrategie te ontwikkelen en om stap voor stap te groeien naar duurzame bedrijfsvoering. Ik wil andere bedrijven binnen het MKB graag uitnodigen om het goede voorbeeld van STB te volgen en ook aan de slag te gaan met MVO!

Wil je meer weten over Thomas of wil je kennismaken? Bel gerust of stuur hem een berichtje via de contactgegevens rechts op de pagina.