19 maart 2020

Duurzame Bosbouw

"Hout is duurzaam, maar hebben wij überhaupt lokaal voldoende hout in Nederland? Deze vraag kom ik dagelijks tegen in mijn werk, maar als Duitse architect en bouwbioloog zie ik 'lokaal' eerder als Europa, omdat wij dan voldoende duurzaam hout beschikbaar hebben!”
Ir. Max Drath MSc / bouwbioloog IBN.

Geschiedenis duurzame bosbouw

Het begrip 'duurzaamheid' komt uit de bosbouw. Het werd in Duitsland in 1713 geïntroduceerd vanwege de tekorten aan hout in die tijd. De bosbouwkundige Hans Carl von Carlowitz legde de nadruk op een continue houtvoorziening, maar dan wel op een duurzame manier.

Vandaag is hout uit duurzaam beheerde productiebossen soms gecertificeerd met het FSC-keurmerk of een PEFC-keurmerk. Deze bossen zijn per definitie 'duurzaam' beheerde productiebossen, waar het hout alleen selectief gekapt wordt.

Geschiedenis houtbouw Nederland

Voor de opkomst van steen en beton was het de traditie om te bouwen met hout. Wel in combinatie met baksteen, maar vloeren, daken, kozijnen, deuren en funderingen waren van hout. Nederland zelf had niet voldoende hout, dus veel hout kwam uit Scandinavië, Duitsland of Oostenrijk naar Nederland, waardoor het mogelijk was om onze steden destijds op houten palen te bouwen. Met opkomst van nieuwe industriële bouwmaterialen, zoals beton, is deze traditie van houtbouw na meerdere honderden jaren verdwenen.

Duurzame beschikbaarheid

Voor een grootschalige inzet van hout als een basismateriaal voor de transitie naar een circulaire toekomst in de bouw, is duurzaam bosbeheer essentieel. In een gesloten kringloop planten wij nieuwe bomen om de gekapte exemplaren te vervangen en zorgen we ervoor dat het bos gezond, leefbaar en biodivers blijft. Belangrijk is dat wij hier ook lokaal kijken, en ook Europa als een groot duurzaam bos zien waar we samen met elkaar op een duurzame manier hout kunnen oogsten, zonder schade aan de natuur aan te richten. In Europa groeit in totaal per jaar 800 miljoen m3 hout in bossen waar duurzaam bosbeheer wordt toegepast. Hiervan gebruiken Europese landen samen 500 miljoen m3, waardoor er nog veel ruimte is om met hout te bouwen. Als wij de beschikbare voorraad in Europa alleen voor de bouw gebruiken, groeit er elke paar seconde een vrijstaand houten huis.

De Volker Wessels bossen

VolkerWessels gaat de komende twee jaar minimaal 500 hectare bos in Nederland klimaatbestendig maken. Door het nemen van slimme maatregelen legt het bos meer CO2 vast en is het bos beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. VolkerWessels doet dit niet alleen, maar samen met haar medewerkers. VolkerWessels investeert tot 100.000 euro in klimaatslim bosbeheer. Het bedrag bestaat deels uit een vaste bijdrage door VolkerWessels en deels uit een verdubbeling door VolkerWessels van vrijwillige bijdragen van medewerkers. Iedere medewerker kan dit initiatief steunen en voor een donatie van 10 euro 3 bomen planten of voor 25 euro zelfs 8 bomen. Je leest hier meer over dit initiatief. Dit mooie initiatief steunen? Doneer!

Doe jij ook al mee met het klimaatbestendig maken van Nederland door het investeren in FSC bos? Op de website van FSC vind je meer informatie over hoe jij mee kunt doen.

In ons volgende blog gaan we verder in op de milieu impact van bouwmateriaal op basis van hout en hoe geschikt dit materiaal is in de circulaire bouw-economie.

Meer weten?

Wil je meer weten over bouwen met hout en andere circulaire en biobased materialen, neem dan contact op met Max Drath.