15 april 2019

Een jaren ‘30 woning energiezuinig maken, hoe doe je dat?

Mijn man en ik hebben onlangs een jaren ’30 huis gekocht. Binnen twee maanden moest het huis best grondig worden verbouwd en verduurzaamd. Een hele (leuke) klus. In deze blogreeks vertel ik hoe dit project verliep.

Waarom energiezuinig?

We hebben groene stroom én willen we zo snel mogelijk zonnepanelen. Maar nog belangrijker is om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Immers, hoe meer je verbruikt, hoe meer energie er moet worden opgewekt en daar zijn grondstoffen voor nodig. Bovendien zijn onze wijk en onze woning nog niet van het gas af. In de voorbereiding daarop is het dus belangrijk zo goed mogelijk te isoleren zodat er minder gas wordt verbruikt voor verwarming. In mijn eerdere blog beschreef ik hoe ik heb geanticipeerd op het overstappen naar duurzame warmte. Vandaag: isoleren en energiezuinig maken.

HR++ glas

Via de ramen van een woning kan veel warmte verloren gaan. Daarom is het verstandig om voor isolerend glas te kiezen. Inmiddels is dubbel glas niet meer genoeg. Om goed te isoleren is HR++ glas of zelfs HR+++ glas nodig. HR++ glas heeft twee isolerende lagen en HR+++ glas heeft zelfs drie isolerende lagen. Toen we de woning kochten, was ik bang dat er geen HR++ glas (of beter) in de woning zou zitten aangezien er veel achterstallig onderhoud was. Dit viel gelukkig reuze mee: er zat bijna overal HR++ glas! Zelfs voor de mooie glas in lood ramen zat isolatieglas. Dit was een meevaller in ons budget. Voor nu hebben we ervoor gekozen dit glas te laten zitten. Mocht het na verloop van tijd aan vervanging toe zijn, dan kunnen we kiezen voor HR+++ glas of een nieuwere variant indien die dan op de markt is.

Slim gebruik maken van zon- en daglicht

We hebben de indeling van de woonkamer aangepast, zodat het zonlicht en de warmte van de zon beter wordt benut. De vorige bewoners hadden het zitgedeelte aan de straatkant en tevens noordkant van de woning geplaatst. Het eetgedeelte bevond zich aan de zuidzijde van de woning en naast de ramen die op de tuin uitkeken.

Wij hebben deze indeling omgewisseld: het eetgedeelte aan de straatkant en het zitgedeelte aan de zuidkant. Daarnaast hebben we de ramen naar de tuin vervangen door grote glazen openslaande deuren met HR++ glas (en gemaakt van FSC hout, zie de rechterafbeelding hieronder). Als de zon nu schijnt, warmt de kamer direct enorm op en zit je heerlijk comfortabel op de bank in het zonnetje. Ik verwacht dat wij hierdoor minder snel de verwarming aan zullen zetten in het zitgedeelte. Bovendien kun je in de zomer de deuren open zetten en lijkt het of je woonkamer doorloopt in de tuin. Mijn tip is dus om bij een verhuizing goed te kijken naar de meeste optimale indeling van de kamer en de plaats van de grootste ramen.

Vóór: geen verhoogd plafond en gewone ramen
Ná: wél verhoogd plafond en openslaande deuren

Isolatie

Het bleek niet mogelijk om bodem- en/of vloerisolatie toe te passen. De kruipruimte is namelijk niet toegankelijk en dan is bodemisolatie niet mogelijk. Bovendien zat er een prachtige houten vloer in de woonkamer die we graag wilden behouden. Vloerisolatie betekende dat we de hele vloer er uit moesten slopen. Dat ging ons toch wat ver. Mochten we na een tijd een andere vloer nodig hebben, dan kunnen we alsnog vloerisolatie toepassen.

Het was wél mogelijk om de plafonds van de zolderkamers te isoleren. Dit bracht wat extra stucwerk met zich mee, maar dit vonden we geen probleem. Deze kamers worden als slaapkamer gebruikt, dus het leek ons wel zo praktisch om ze direct te isoleren.

Besluiten: wat nu en wat kan later?

Niet alle werkzaamheden die we wilden uitvoeren, waren mogelijk met ons budget. Om hier keuzes in te maken ben ik alle maatregelen nagegaan op planning en rommel. Dus wat kan ik het beste direct doen, en welke maatregelen kan ik eenvoudig later nemen?

Het isoleren van de plafonds van de zolder bleek een flinke klus, dus: direct doen. Spouwmuurisolatie en zonnepanelen kunnen prima later aangebracht worden. Deze maatregelen hebben weinig tot geen impact op de leefbaarheid van je woning tijdens het aanbrengen hiervan. Doordat er weinig of geen rommel ontstaat tijdens het aanbrengen, kun je dit prima doen wanneer je al in de woning verblijft. Wanneer we een beetje gesetteld zijn in het huis en wanneer we weer een verbouwbudget hebben, gaan we alsnog spouwmuurisolatie en zonnepanelen nemen.

Energiezuinige keuken

De keuken is een kansrijke plek om je huis energiezuiniger te maken. In een volgende blog zal ik daarover schrijven (en kan ik ook de fabulous ‘na’-foto laten zien). Een tipje van de sluier: er wordt niet meer met gas gekookt!