18 maart 2019

Emma verduurzaamt haar jaren ‘30 woning: de voorbereiding

In januari hebben mijn man en ik een nieuw huis gekocht: een prachtige jaren ’30 woning in Leiden met glas-in-loodramen, paneeldeuren en heel veel sfeer. Maar ook met heel veel achterstallig onderhoud en een belabberd energielabel. We hadden slechts twee maanden de tijd om het huis op te knappen én te verduurzamen. Dat was een hele uitdaging! In de komende blogreeks zal ik hier meer over vertellen. Vandaag deel 1: de geleerde lessen van de voorbereiding.

Inspiratie opdoen

Wist je dat Pinterest[1] een fantastisch platform is voor woningrenovatie? Al voordat we het huis hadden gekocht, had ik voor alle mogelijke kamers in ons toekomstige droomhuis een Pinterest-bord gemaakt met duurzaamheidsopties en interieurinspiratie. Ik heb ook specifiek gezocht naar hoe je karakteristieke jaren ’30 elementen van de woning kunt restaureren of terug kunt brengen in de woning wanneer deze er eerder uit zijn gesloopt. Zo bleken er vele specialistische webshops te bestaan waar je (tweedehands) jaren ’30-deuren en -deurbeslag kunt aanschaffen, bijvoorbeeld deurklinkonline.nl.

Aansluiten bij plan duurzame warmte en plan energietransitie gemeente

Voor de overstap naar duurzame warmte wilde ik eerst weten of de gemeente Leiden al concrete plannen heeft met een aanpak per wijk. In het Energieakkoord[2] is destijds immers afgesproken dat er in 2050 een energie neutrale gebouwde omgeving is gerealiseerd. En vanuit het Klimaatakkoord[3] is besloten dat de gemeentes in 2021 weten welke wijk, wanneer aan de beurt is om te verduurzamen. Na wat zoeken op Google vond ik de  Leidse Warmtevisie[4]. Hieruit bleek dat de wijk waar onze woning ligt, waarschijnlijk rond 2020 zal overstappen op hoge temperatuurwarmte. Ons eerste idee voor lage temperatuur verwarming in de vorm van vloerverwarming bleek dus niet nodig, want op termijn zal de hoge temperatuurverwarming worden gekoppeld aan ons bestaande verwarmingssysteem. Toch nuttig om die warmtevisie te checken, want dit scheelde erg in ons budget.

Inventarisatie duurzaamheidsmaatregelen

Bij Primum hebben we veel ervaring met het toepassen van verduurzamingsmaatregelen. Onze database met maatregelen is heel breed: van biodiversiteit bevorderen bij het aanleggen van wegen tot het energiezuinig maken van woningen. Ik heb specifiek gekeken naar maatregelen voor  energiezuinige, gezonde en circulaire woningen.  Niet alle maatregelen zijn geschikt voor particuliere en/of jaren ’30 woningen, maar een heel deel was beslist toepasbaar zoals dakisolatie, een elektrisch fornuis en het hergebruiken van sloopafval (bakstenen) in de tuin. Ook heb ik alvast een lijstje aangelegd met ideeën omtrent groen en biodiversiteit voor de tuin die op een later moment aan de beurt komt. Voor de tuin staat bij- en vlindervriendelijke beplanting op de verlanglijst en een regenton.

Ken mogelijke rampscenario’s

Een andere nuttige bron van informatie bleek…de tv! Dankzij een wat haperende gezondheid heb ik het afgelopen jaar enorm veel tv gekeken en dan met name verbouwprogramma’s. Dit bleek erg handig bij het opstellen van een verbouwbudget, aangezien je alle mogelijke rampscenario’s al eens voorbij hebt zien komen. Van ongedierte, grandioze waterschade en instortende funderingen tot levensgevaarlijke elektra, verdwijnende aannemers en totaal vergane riolering: ik had (bijna) alles ingecalculeerd. Enige kennis over al deze rampscenario’s was tevens erg handig bij het inspecteren en beoordelen van potentiële woningen.

Weet waar je gelukkig van wordt

Tot slot ben ik blij dat ik voorafgaande aan de verbouwing ons huidige huis drastisch heb opgeruimd met behulp van de KonMarie methode van Marie Kondo[5]. Hierbij moet je per categorie je hele huis opruimen en als het goed is hoef je dit maar één keer in je leven zo drastisch te doen. Je begint bij ‘kleding’ en werkt vervolgens via ‘boeken’, ‘papier’, ‘komono’ (=van alles) naar ‘sentimental’ waarbij je je bij alle spullen afvraagt ‘does it spark joy?’ Als het geen joy sparkt, doneer je het of recycle je het. Veel boeken die ik ooit als cadeau had gekregen, maar beslist niet ging lezen, heb ik gedoneerd. Deze vormden meer een soort zichtbare ‘to do’-list en daar werd ik niet blij van. Ik werd wel heel blij van mijn collectie pumps dus die ga ik in het nieuwe huis tentoonstellen in een mooie schoenenkast. Letterlijk al onze spullen zijn door mijn handen gegaan en aan het einde van dit proces sparkte alles joy! Mocht dit heel wazig overkomen, dan raad ik je aan om eens een aflevering van de Netfix-serie[6] van Marie Kondo te bekijken of haar boek te lezen. Dankzij deze Japanse opruimgoeroe gaan wij nu een stuk minimalistischer door het leven en kunnen we veel beter beoordelen wat onze precieze eisen en wensen zijn voor een gelukkig leven. Dat is handig om te weten wanneer je je droomhuis gaat realiseren. Bovendien zorgt dit inzicht er in de toekomst voor dat je veel minder spullen aanschaft en veel beter nadenkt over iedere aanschaf die je doet.

De uitgedunde boekenkast na het opruimen

Volgende keer meer

Tot zover mijn voorbereidingen voor de verbouwing. In een volgende blog vertel ik meer over de daadwerkelijke verbouwing, bijbehorende dilemma’s en overwegingen.

[1] https://nl.pinterest.com/

[2] https://www.energieakkoordser.nl/~/media/files/energieakkoord/publiciteit/voortgangsrapportage-2017.ashx

[3] https://www.klimaatakkoord.nl/gebouwde-omgeving

[4] https://www.gagoed.nl/uploads/20170606-Warmtevisie-Leiden-VERSIE-VOOR-INSPRAAK-DEFINITIEF.pdf

[5] https://konmari.com/collections/books/products/the-life-changing-magic-of-tidying-up

[6] https://konmari.com/pages/netflix