26 juli 2018

Esmeralda verduurzaamt haar woning #1

Primaten Christine Wortmann en Esmeralda Hemelaar zijn begonnen aan een persoonlijk duurzaamheidsproject.  Zij willen zo de wereld een klein (of een groot!) beetje beter en duurzamer maken. Vandaag het eerste bericht van Esmeralda! Lees hier nog eens terug waarover deze projecten zullen gaan.

Esmeralda: Een tijdje geleden berichtte ik dat ik mijn eigen woning duurzaam zou gaan maken en daarover zou vloggen. Vloggen bleek niet echt voor mij weggelegd, maar met mijn woning duurzamer maken ben ik wel begonnen.

 

Een eerste stap was om inspiratie op te doen. Daarom ben ik bij mijn collega Esther van Eijk langs gegaan. Als ambassadeur levenskwaliteit van VolkerWessels weet zij van alles over duurzaam bouwen. Die kennis zet zij nu in bij de verbouwing van haar eigen woning. Deze maakt ze volledig duurzaam, waarbij ze aan alles denkt, van materiaalkeuze tot energie en watervoorzieningen tot wat er met (de onderdelen van) de woning kan gebeuren als zij deze niet meer gebruiken.

 

Ik vond dit enorm tof om te zien. Esther neemt alles mee en doet nergens concessies. Behalve bijzonder inspirerend heeft het bezoekje aan haar huis mij ook praktische handvaten geboden. Een voorbeeld: Esther werkt alleen met natuurlijke verf en oliën om te voorkomen dat chemisch materiaal als reststof in het milieu belandt. Deze natuurlijke middelen zijn per vierkante meter niet duurder en niet moeilijker in gebruik, ze drogen alleen iets langzamer. Eigenlijk is werken met natuurlijke verf zelfs fijner, omdat de verf niet chemisch ruikt en relatief makkelijk van de je handen af te wassen is. In Scandinavië gebruiken ze niet anders! Toen ik dat hoorde dacht ik meteen: "Wow, dit is makkelijk, ik kan de wereld een piepklein beetje beter maken, simpelweg door geen chemische verf en olie meer in mijn huis te gebruiken". De kast in de woonkamer moest nodig opgeknapt worden, inmiddels ben ik daarmee aan de gang met verf op basis van lijnzaadolie die je makkelijk kan vinden en bestellen via google. Ook nog eens beter voor de luchtkwaliteit bij mij thuis.

 

#bouwenaanlevenskwaliteit #ditisookvolkerwessels #dusduurzaam

 

                        Foto 1: Duurzaam kasten schilderen                                     Foto 2: Duurzaam vloeren olieën