7 augustus 2018

Esmeralda verduurzaamt haar woning #2

Primaten Christine Wortmann en Esmeralda Hemelaar zijn begonnen aan een persoonlijk duurzaamheidsproject.  Zij willen zo de wereld een klein (of een groot!) beetje beter en duurzamer maken. Vandaag het tweede bericht van Esmeralda! Lees hier nog eens terug waarover deze projecten zullen gaan.

Esmeralda: "Ik wil eigenlijk nooit meer iets nieuws"!

Een tijdje geleden vertelde ik over de inspiratie die ik voor mijn eigen woning op heb gedaan tijdens een bezoek aan het huis van Esther van Eijk. Zij liet me zien hoe makkelijk je chemische materialen bij het onderhoud van huis kan verbannen. Maar zij bood me nog meer inspiratie. Iedereen heeft het over de circulaire economie en Esther liet mij zien hoe ze hier werkt van maakt in haar eigen woning.  Een heel tof voorbeeld vond ik een mooie lage kast in haar logeerkamer. Dit bleek het keukenblok van haar vorige huis te zijn!

Een circulaire economie, het lijkt best complex maar voor mij betekent het dat ik elke aankoop op een andere manier benader. Dus ook de aankopen voor mijn huis. Als eerst stel ik de vraag "heb ik dit echt nodig?". Als het antwoord daarop "Ja!" is bedenk ik "waar kan ik wat ik nodig heb tweedehands vandaan halen?". Er zijn genoeg ongebruikte spullen op de wereld om mijn hele huis mee te vullen. Dus, inmiddels heb ik oude plantenbakken als opbergbakken, een oud strijkijzer van een student uit de buurt die toch nooit streek (en toen gelijk ook maar het nooit gebruikte tosti-ijzer meegenomen) en een eettafel die bij een failliete winkel nog als uitstal tafel functioneerde. Ik ben superblij met als deze aanwinsten! En als ik iets écht niet tweedehands kan vinden dan zoek ik naar een merk dat écht onderbouwd duurzaam bezig is. En wat ook mooi is: door al dat geld dat ik met de tweedehands aankopen bespaar kan het duurzame product ook wat meer kosten. #bouwenaanlevenskwaliteit #dusduurzaam

Op de foto's hieronder zie je mijn aanwinsten. Tot de volgende!