3 oktober 2018

Zullen we samen geld en energie besparen?

Primaten Christine Wortmann en Esmeralda Hemelaar zijn begonnen aan een persoonlijk duurzaamheidsproject.  Zij willen zo de wereld een klein (of een groot!) beetje beter en duurzamer maken. Vandaag het derde bericht van Esmeralda uit een reeks waarbij zij haar eigen woning verduurzaamt! Lees hier nog eens terug waarover de beide projecten zullen gaan.

In de gang en de galerij van het complex waar ik woon staat het licht altijd aan. Het witte TL licht schijnt de hele nacht mijn slaapkamer in. Gelukkig heb ik daar verduisterende gordijnen voor. Maar, elke avond als ik de gordijnen dichttrek denk ik weer aan alle energiecentrales die staan te loeien en te blazen om lampen te laten branden in verlaten gangen.

Daarom ben ik even gaan rekenen. Mijn nieuwe collega Max Drath wees mij op een online tool om energiebesparingen door te rekenen: https://www.blitzresults.com/nl/stroomkosten/. In mijn gang hangen vier kleine TL buizen (van 50 centimeter, een geschat wattage van 15 KWh) en twee grote TL buizen (van 100 centimeter een geschat wattage van 30 KWh). Doorgerekend blijkt dat het ongeveer € 231,- per jaar kost om deze lampen 24 uur per dag te laten branden!

Gezien de hoeveelheid activiteit in onze gangen (weinig) schat ik dat het aantal branduren met 75% per dag teruggebracht kan worden door bewegingssensoren op te hangen. Er zijn bewegingssensoren van ongeveer €25,- euro op de markt met een bereik van 30 meter. In mijn gang zouden vier van zulk soort sensoren nodig zijn, dat kost dus €100,-. Deze energiebesparingsmaatregel is dus in minder dan een jaar terugverdient. En vanaf dat moment wordt er jaarlijks €231,- bespaart. Een mooi bedrag om extra te investeren in duurzaamheid.

En dan is mijn gang ook nog eens niet de enige in mijn wooncomplex waar energie bespaart kan worden. Mijn gehele wooncomplex bestaat namelijk uit negen woonblokken van twee tot drie verdiepingen. Dat zijn dus in totaal 22 gangen waar nu eindeloos het licht brandt. Ik huur bij een woningcorporatie. Als zij nu bereid zijn te investeren in deze simpele maatregel kan er in minder dan een jaar tijd jaarlijks €5.082,- op de energierekening bespaart worden.

Dus, lieve De Key, zullen we eens samen gaan zitten om geld en ons mooie milieu te (be)sparen?

Op de foto zie je mijn gang met één van de vele TL lampen die 24 uur per dag aan is