20 januari 2021

Even voorstellen: Leonard Vischer

Begin jaren 90 stroopte ik mijn mouwtjes op en zette mijn kindermaat schop in de grond. Samen met mijn ouders en zusje hielp ik mee met het aanplanten van het Bulderbos, een protest tegen de uitbreiding van onze grootste luchthaven. Respect hebben voor de natuur was onderdeel van mijn opvoeding, en de natuur moest zo nu en dan worden verdedigd.

Tijdens mijn studie bouwkunde, eerst in Arnhem en later in Delft, heeft het thema duurzaamheid altijd een rol gespeeld. Bijvoorbeeld tijdens mijn afstudeerproject waar ik definieerde wat het thema duurzaamheid betekent voor de ontwerpend constructeur. Of bij mijn thesis in Delft, waar ik onderzocht hoe je vormgeeft aan de draagconstructie van houten gebouwen die je zonder verbindingsmiddelen in elkaar kunt klikken. De gebouwde omgeving speelt namelijk een belangrijke rol als het gaat om het inrichten van een duurzame economie.

Bij ITC Groep, een tenderbureau, leerde ik de afgelopen jaren de kunst van het schrijven van een EMVI-plan. Het formuleren van een visie is een belangrijkste eerste stap in elk project. De vraag hoe je je visie omzet tot concrete maatregelen die de klant, de aanbestedende partij en vaak ook de maatschappij het meeste opleveren, is de essentiële volgende stap om de ambities waar te maken. Van het waarom naar het wat.

Ik heb de overstap naar Primum gemaakt om mijn ervaring met het helpen van klanten die aanbestedingen willen winnen te koppelen aan mijn bouwkundige kennis en interesse in de verduurzamingsopgave waar we voor staan. Mijn ambitie bij Primum is om als adviseur duurzaamheid impact te maken op onderscheidende projecten, met name op technisch vlak. Ik wil antwoord kunnen geven op de vraag: ‘hoe maak je dit project circulair?’

Afgelopen 4 januari heb ik dus opnieuw mijn mouwen opgestroopt, en mijn schop in de grond gezet. Ditmaal metaforisch, maar met hetzelfde doel: bijdragen aan een betere balans tussen mens en natuur. Ik ben trots dat ik daar samen met mijn collega’s van Primum invulling aan kan geven.