17 oktober 2019

The Growing Pavilion – DDW 2019

Zaterdag 19 oktober 2019 gaat de Dutch Design Week 2019 van start. Tijdens de Dutch Design Week staat The Growing Pavilion als iconisch biobased bouwwerk centraal op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Het paviljoen laat zien wat de nabije toekomst op het gebied van biobased bouwen gaat brengen en zet biobased en circulair bouwen hiermee op de kaart. 

Onze collega Max Drath heeft samen met partners als Company New Heroes en Dutch Design Foundation gewerkt aan de totstandkoming van The Growing Pavilion. Max heeft bijvoorbeeld geadviseerd over het materiaalgebruik en zal ook de mate van circulariteit en de CO2-footprint van het paviljoen in beeld brengen.

Over het Growing Pavilion

“We laten de mogelijkheden én de enorme schoonheid van biobased en circulair bouwen zien”, vertelt ontwerper Pascal Leboucq van Company New Heroes. Bij elk materiaal, zoals de mycelium wanden en lisdodde vloerplaten, wordt de natuurlijke grondstof zo letterlijk mogelijk getoond. Op die manier krijgt het paviljoen een unieke, organische textuur, kleur en beleving. “Wij promoten deze schoonheid als kracht. Een nieuwe esthetiek die biobased materialen een eigen, wonderschone identiteit geven”, aldus de ontwerper. 

Waarom biobased?

De noodzaak van een biobased economie dient zich steeds sterker aan. Het gebruik van biologische of gegroeide, in plaats van fossiele grondstoffen, is een belangrijke oplossing voor het terugdringen van plastic (afval), het tegengaan van bodemdaling, de opvang van CO2 en het gebruik van reststromen uit de landbouw.

De gebouwde omgeving kan niet achterblijven. Overheden en consumenten stellen scherpere eisen aan bouwmaterialen en de overheid laat de producent en aannemer steeds vaker meebetalen.  Hierdoor worden veel conventionele bouwmaterialen duurder. Dit vormt zowel een noodzaak als kans voor biobased bouwmaterialen. 

Het paviljoen laat zien wat de nabije toekomst op het gebied van biobased bouwen gaat brengen. “Hierbij stellen we ons kwetsbaar op,” vult Lucas De Man aan, “ons ideale paviljoen herbergt veel nieuwe biobased materialen. Alleen is er meer nodig dan goede materialen om grootschalige toepassingen mogelijk te maken. Denk hierbij aan upscaling van de productie, passende regelgeving, innovatieve ontwerpers en bewuste consumenten.” The Growing Pavilion agendeert deze problematiek, omdat het essentiële zaken zijn om de gewenste omslag naar een biobased en circulaire economie te realiseren.” 

Benieuwd hoe het paviljoen er in het echt uitziet en uit welke bijzondere materialen het is opgebouwd? Kom vanaf 19 oktober kijken op de Dutch Design Week op het Ketelhuisplein!