4 november 2020

Herfst in het Tiny Forest

Het is weer een tijd geleden dat ik voor het laatst een update schreef over mijn Tiny Forest. Ik had jullie graag eerder bijgepraat, maar het Tiny Forest Muziekplein is een tijd ingesloten geweest door een bouwplaats. Daardoor was deze helaas niet bereikbaar voor monitoring. Gelukkig heeft de bouwplaats ook iets moois opgeleverd: waar het TF voorheen met name parkeerplaats om zich heen had, heeft dit nu plaats gemaakt voor meer groen, bomen en speeltoestellen. Een verbetering, wat mij betreft.

Inmiddels hebben we de zomer gemist, wat natuurlijk bij uitstek de tijd is om nieuw leven te monitoren, maar gelukkig kan ik nog een stuk van de herfst meemaken. Ook deze tijd heeft nog mooie dingen in petto; zo gaan veel planten al langzaam richting slaapstand, maar zie ik ook nog bloeiende aardperen en duizendblad, kornoelje en natuurlijk hulst en bottels.

Waar we natuurlijk bij uitstek op zoek gaan in deze tijd, zijn de paddenstoelen. Ik kom ze in verschillende vormen en kleuren tegen op dood hout en tussen de gevallen bladeren. Als ik thuisgekomen probeer de juiste naam bij mijn foto’s te zoeken, ervaar ik uit de eerste hand hoe lastig het determineren van paddenstoelen is! Ik was hier al voor gewaarschuwd, maar van de veelheid aan taailingen, mycena, breeksteeltjes en zwammen begint het mij te duizelen. Dit gaat mijn amateur onderzoeker pet te boven… Verder dan het identificeren van een boompuist kom ik niet.

Gelukkig is er ook een kleine overwinning die ik op mijn lijst mag bijtekenen: ik spot een roodborstje in het bosje! Vast onderdeel van de monitoringsronde is om eerst op een veilige afstand, zodat je de vogels niet afschrikt, een kwartier te kijken of er vogels van het bosje gebruik maken. Met een TF zoals bij Muziekplein, midden in een open veld en vlak langs het spoor, is dat nogal een uitdaging; niet echt een rustgevende omgeving.

Maar het roodborstje is onbevreesd, en blijft om mij heen rustig doorhippen terwijl ik in het bosje rondloop. Geen afstand houden nodig! Na in een eerdere monitoringsronde een paar koolmeesjes gespot te hebben, vind ik het leuk om te merken dat de vogels het bosje steeds beter weten te vinden. Daarbij helpt het ook vast dat er meer en meer beschutting komt, naarmate de bomen groter en hoger worden. Door al dat drukke gedoe is stilzitten voor een foto er alleen niet bij.

Nu ik het topseizoen heb moeten missen, heb ik misschien wat weinig resultaat als ik mijn relatief korte lijst met waarnemingen opteken, in vergelijking met andere monitoringsrondes. Toch vind ik het fijn dat ik weer in mijn TF terecht kan. Op naar een goede winter. En ik hou me aanbevolen voor tips voor een cursus paddenstoelen herkennen!

Tiny forest herfst.jpgTiny forest herfst1.jpgTiny forest herfst2.jpg