29-10-2020

Legoliseren de crux voor meer circulair bouwen?!

Hoe zorg je ervoor dat de bouw meer circulair wordt? Om dit in een versnelling te helpen, begeleiden we vanuit Primum jaarlijks de zogeheten Stakeholderdialogen voor VolkerWessels. Daarin organiseren we gesprekken tussen bouwers en opdrachtgevers om vanuit de praktijk te verkennen wat nu echt helpt om meer en beter circulair uit te vragen, circulair aan te besteden en uiteindelijk circulair te bouwen.

20200929 Sessie West.jpg

We hadden sprekers uitgenodigd uit diverse disciplines, zowel de houtbouw als betonbouw. Twee totaal verschillende materialen, die dus ook verschillende oplossingen nodig hebben als het gaat om circulariteit. Toch waren er ook twee opvallende overeenkomsten, die echt kunnen helpen meer circulaire bouw toe te passen: 

1. Er is een grote behoefte aan experimenteerruimte: Ruimte om ook fouten te kunnen maken en daar dan juist van te kunnen leren. Op die manier kunnen we praktische methoden en oplossingen ontwikkelen. 

2. Legoliseren: Bij beide materiaalsoorten is in de praktijk gebleken dat het heel effectief kan zijn om bestaande gebouwonderdelen op te knippen tot een bepaalde maatvoering van het materiaal. Door van het hout of het beton ‘bouwblokken’ te maken, kan je op die manier het materiaal zo optimaal mogelijk weer inzetten om nieuwe objecten mee te bouwen. De maatvoeringen van het ideale bouwblok zijn bij beide materialen verschillend, maar het basisidee van de oplossing is gelijk. 

Zo kan uiteindelijk bij ieder gebouw de slogan komen te staan: "Van dit gebouw kan je alles maken!". (He, waar ken ik die slogan van?)

Het was ook nu weer erg interessant om de gesprekken te begeleiden en om met elkaar van de groei en innovaties kennis te nemen, zodat de circulaire bouw weer een stapje verder komt. 

Heb jij ook een vraag rond circulaire bouw of circulair aanbesteden? Neem dan contact met ons op!

Eva2.png
Eva de Ruiter

eva.deruiter@primum.nl
+31 6 1270 5970