2 maart 2020

Op naar een nieuw avontuur

‘Een stage … bij een ingenieursbureau … ik? Echt niet!’ Dat is waarschijnlijk wat ik een jaar geleden had geantwoord als iemand had gevraagd of ik geen stage wilde lopen bij Primum, het duurzaamheidsadvieslabel van Aveco de Bondt. En wauw, wat ben ik na een jaar blij dat ik toen wél die stap heb genomen. Dat ik toen wél heb besloten een voor mij nog volledig onbekende wereld binnen te stappen. En dat ik toen wél heb gekozen om binnen een heel korte tijd heel veel te leren.

Want ja, tussen jou en mij gezegd, mijn eerste dagen bij Primum verliepen nog niet heel soepel. Ik kon nog geen cement van beton onderscheiden; ik heb moeten googelen wat ‘een ingenieur’ nou eigenlijk is en doet: en op dag twee zat ik al in de verkeerde trein die dus niet op Amersfoort Vathorst, het eindstation van mijn reis, stopt. Welkom in de wereld van het stagelopen!

Echter, het was ook vanaf dag één dat ik mij op mijn plek voelde bij Primum. Mijn spullen lagen klaar, ik kreeg gelijk een vaste begeleider, collega’s waren nieuwsgierig naar wie ik was en wat ik deed en binnen een week had ik mijn eerste, kleine maar wel eigen verantwoordelijkheden binnen de lopende projecten. Een lange, saaie periode van literatuur, inlezen, inwerken en opnieuw inlezen is mij dus gelukkig bespaard gebleven. Achteraf durf ik te zeggen dat dit ook bij Primum past. Dit is hoe er in het algemeen wordt gewerkt: ‘geen blabla, gewoon doen’. Een houding die mij vandaag de dag nog steeds heel goed bevalt.

De drive om veel te doen en te proberen kon ik ook tijdens mijn stage periode meer dan voldoende inzetten. Aangezien ik totaal geen idee had wat ik precies leuk vond kreeg ik de ruimte om aan veel verschillende projecten mee te werken. Waar ik startte met CO2-berekeningen voor de gemeente Almere, was ik al snel betrokken bij duurzame gebiedsontwikkeling binnen IJmuiden; schreef ik adviezen over natuurvriendelijke maai- en oeverbeheer; sprak ik met collega’s en opdrachtgevers van verschillende VolkerWessels ondernemingen om projecten te evalueren en onze aanpak te verbeteren en werkte ik met de afdeling Water van Aveco de Bondt samen aan de opstartfase van het Power-to-X project: een duurzaam energie concept waarbij de fluctuatie in duurzaam opgewekte energie kan worden benut voor de productie van elektriciteit, waterstof, warmte en gebruikswater. (Voor meer informatie over dit concept zie: https://www.kwrwater.nl/wp-content/uploads/2017/11/Solar-Power-to-the-People-NL.pdf)

Naast diversiteit binnen de projecten kreeg ik vanuit Primum ook de vrijheid om mijn stage naar eigen inzicht in te delen. Hierdoor kon ik zelf het initiatief nemen en met inzet, creativiteit en ook wel een beetje brutaliteit een stage opbouwen die aansloot bij wat ik wilde leren en waar ik energie uit haalde. Divers, leerzaam, extern en intern, soms stressvol maar vooral heel leuk. Zelfs nu, als vast onderdeel van Primum-team, profiteer ik nog steeds van de vaardigheden, kennis en vooral de vele, leuke contacten die ik heb mogen opdoen tijdens mijn stageperiode. Dus als iemand nog eens zou vragen: ‘Een stage bij een Primum, voor jou?’ Dan zou ik nu vol overtuiging en zonder twijfel ‘ja’ zeggen!

Lijkt dit jou ook een kans die je niet wil laten liggen? Dan is dit je geluksdag want we hebben op dit moment twee hele leuke stageplaatsen openstaan. Geïnteresseerd? Kijk dan vooral hier: https://primum.nl/vacatures of stuur mij een berichtje.