13 april 2018

Tamara en Annette Pasveer (De Bonth van Hulten) over de PSO

Drie Primaten zijn begonnen aan een persoonlijk duurzaamheidsproject. Tamara van der Spek, Christine Wortmann en Esmeralda Hemelaar willen zo de wereld een klein (of een groot!) beetje beter en duurzamer maken. Vandaag het eerste bericht van Tamara! Lees hier nog eens terug waarover deze projecten zullen gaan.

Ongeveer 5 jaar geleden speelde ik met een aantal vrienden het nummer “Waiting for the world to change” van John Mayer, tijdens een benefietconcert voor vertrek naar Zuid-Afrika. Afgelopen weekend klonk ditzelfde nummer uit mijn wake-up light. ‘De wereld veranderen’, dat hoor je geregeld. Zou ik beweren dat ik de wereld verander? Volmondig: nee. Maar, ik laat er nu al wel 23 jaar mijn voetsporen achter. Daarom zal ik de komende tijd een aantal blogs schrijven over social return, waar ik mij voor inzet.

Social return komt op veel verschillende gave manieren voor. Dit onderwerp wordt ook op veel manieren uitgevraagd in de markt. Soms is dat best ingewikkeld. Een lastige vraag is bijvoorbeeld, hoe meet je nu eigenlijk de impact van social return? Eén van de manieren waarop dit kan, is het meetinstrument van de PSO.

De PrestatieladderSocialerOndernemen (PSO) is wetenschappelijk onderbouwd en uitgegroeid tot een landelijk erkende norm voor sociaal ondernemerschap en inclusieve werkgevers. De kwantitatieve score afgeleid van de PSO-methodiek wordt inmiddels al twee jaar op rij gerapporteerd in het Duurzaamheidsverslag van VolkerWessels.

Toen ik net begon bij Primum als social return adviseur, ontmoette ik Annette Pasveer (nu werkzaam bij De Bonth van Hulten). Ontzettend gedreven, ook op het gebied van social return. Voor deze eerste blogreeks heb ik haar naar haar ervaringen gevraagd met de PSO en social return.

Annette Pasveer:

“Ik heb de PSO leren kennen in de periode dat ik voor Stam + De Koning werkte. We werden uitgenodigd door Staf Depla, wethouder van Eindhoven; of we als lokale bouwers onze krachten konden bundelen om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen. En hoe de gemeente Eindhoven daarbij zou kunnen ondersteunen.  

Eén van de zaken waar we als regionale speler wel eens tegen aan liepen was dat diverse opdrachtgevers in hun EMVI uitvragen verschillende eisen stelden aan social return. Bij Stam + De Koning streven we ernaar mensen duurzaam in te zetten. Niet enkel en alleen op een solitair project om dan bij oplevering weer afscheid van elkaar te nemen. Dat wordt wel in de hand gewerkt wanneer overheden en corporaties elk hun eigen toetsingskader hanteren. Daarin kon de gemeente Eindhoven een goede bijdrage leveren. Door te kiezen voor PSO, een meetinstrument dat duurzame inzetbaarheid meet en kwantificeert. Eindhoven zette zijn ervaring ook door binnen de arbeidsregio.  

Parallel zijn veel Eindhovense bedrijven die sociaal ondernemen hoog op de agenda hebben staan lid geworden van Stichting Koenraed. We zoeken elkaar op voor sociale vraagstukken, voor de juiste mensen en voor een goede ondersteuning, bijvoorbeeld extra training van  leermeesters.  

Voor Stam + De Koning heeft de aandacht voor sociaal ondernemen geresulteerd in een spin-off binnen het hele bedrijf.  De projectleiders keken nadrukkelijk of er ruimte was om mensen met een afstand een plek te geven en inkopers keken of onderaannemers en leveranciers PSO gecertificeerd waren. We zagen nieuwe collega’s komen, soms met een bijzonder verhaal, en zij kregen ruimte om zichzelf te ontwikkelen. We sloten een convenant met de gemeente en zette er samen de schouders onder. Dit resulteerde in trede 3 op de PSO ladder. We waren er trots op en natuurlijk kwam wethouder Depla ons het certificaat feestelijk uitreiken”.

 

Wat mij betreft een gaaf voorbeeld van social return. Hierboven op de foto zien jullie de uitreiking van het PSO certificaat van wethouder Staf Depla aan Stam + de Koning directeur Arno van Tilburg.

Over twee weken meer. Lezen jullie mee? :)