22 januari 2019
Tiny Forests, big impact
Twee Primaten zijn begonnen aan een persoonlijk duurzaamheidsproject. Christine Wortmann en Esmeralda Hemelaar willen zo de wereld een klein (of een groot!) beetje beter en duurzamer maken. Vandaag het tweede bericht van Christine! Lees hier nog eens terug waarover deze projecten zullen gaan. Vandaag deel 3 van Christine als stadsecologe.
Het leukste mailtje wat ik afgelopen jaar kreeg had de volgende aanhef: "Beste aanstaande Tiny Forest onderzoeker…" Vanaf 2019 mag ik als vrijwilliger officieel deel uitmaken van het Tiny Forest onderzoeksteam. Stiekem komt mijn kinderdroom om boswachter te worden dus toch nog een klein beetje in vervulling. Wat is een Tiny Forest, waarom steek ik graag mijn vrije tijd in dit initiatief, en waar willen we dan precies onderzoek naar doen?
Wat is een Tiny Forest?
"Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan (200 m2). Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek."

Een Tiny Forest is meer dan alleen een minibos. Het wordt aangeplant volgens een speciale methode, de Miyawaki-bosbouwmethode, die verschillende lagen en soorten mengt om te komen tot een bos wat supersnel groeit. Ook zijn er belangrijke sociale kenmerken, zoals dat buurtbewoners en kinderen betrokken zijn bij de aanplant en dat er gelegenheid is om het bos te gebruiken als ontmoetingsplek of voor buitenlessen. Na drie jaar zijn de Tiny Forests self supporting. De eerste paar bosjes zijn al gerealiseerd, en in 2021 moet Nederland er honderd tellen. Dit fragmentje laat een mooie timelapse zien van de groeisnelheid: https://youtu.be/MDSlft037gk
Waarom ben ik hier zo'n fan van?
Zoals een collega pas aan mij vroeg: 'Wat is er dan zo bijzonder aan een Tiny Forest?'. Allereerst vind ik het mooi dat deze manier van aanplant niet alleen focust op kwantiteit van groen, maar juist ook op kwaliteit: het toepassen van een diversiteit aan soorten die zelf ook weer zorgen voor meer biodiversiteit. Naast deze natuurlijke kwaliteit wordt bovendien ook gekeken naar sociale kwaliteit: wat is de impact van deze natuur op ons?
Wat ga ik precies doen als onderzoeker?
Wageningen Environmental Research en het IVN onderzoeken de komende jaren het effect van deze minibossen op de verscheidenheid aan planten en dieren in vijf Tiny Forests in de steden Almere, Delft, Ede, Utrecht en Zaanstad. Samen met een grote groep vrijwilligers zullen zo de flora en fauna, de effecten op de luchtkwaliteit, waterberging en zomerse hitte in de stad onderzocht worden. Ik mag als vrijwilliger deel uitmaken van dit onderzoeksproject.
Wordt vervolgd
In februari krijg ik een speciale training van Wageningen Environmental Research over hoe ik planten en dieren kan herkennen en monitoren. Daarna ga ik elke maand een onderzoeksronde uitvoeren in 'mijn' Tiny Forest in Utrecht. Tegen die tijd vertel ik hier graag meer hoe dit in zijn werk gaat en wat ik tegenkom in deze echte urban jungle. Wordt vervolgd!