20 augustus 2019

Welkom Nynke!

Sinds kort hebben wij een nieuwe collega: Nynke Tack. Zij stelt zich graag even voor.

"Mijn naam is Nynke Tack en sinds enkele weken ben ik actief bij Primum als adviseur duurzaamheid op het gebied van natuur-inclusief bouwen en duurzame gebiedsontwikkeling. Dit betekent echter niet dat ik aan een compleet nieuw avontuur ben begonnen, want stiekem loop ik hier al een tijdje rond.

Mijn kennismaking met Primum vond al ruim een halfjaar geleden plaats. In januari zette ik, als stagiaire van een geweldige groep ‘primaten’, mijn eerste stappen in de duurzaamheidsadvieswereld met betrekking op de bouwsector. Dit was voor mij een compleet nieuwe ervaring aangezien mijn achtergrond in een land- en tuinbouwsector ligt. Hoewel ik deze sector nog steeds een warm hart toedraag, voelde ik dat het voor mij na het behalen van mijn bachelor Plantenwetenschappen aan de universiteit van Wageningen, tijd was voor een nieuwe stap.

Deze vervolgstap vond ik in de master Industrial Ecology. Deze combinatiemaster tussen de technische universiteit Delft en universiteit Leiden focust zicht op technieken, beleidstukken en systeemveranderingen die nodig zijn om de duurzame transitie van onze maatschappij mogelijk te maken. Door deze brede focus had ik het geluk om colleges te kunnen volgen van experts op verschillende gebieden, variërend van closed loop supply chains[1] en nieuwe manieren van energie- opwekking en -opslag tot de harde feiten achter klimaatverandering.

Al snel kwam ik er achter dat ik vooral de uitdagingen en kansen op het gebied van de stedelijke omgeving erg interessant vond en zodoende kwam ik met een beetje lef en geluk in contact met Primum. Van het één kwam het ander en binnen enkele maanden waren retourtjes Delft-Amersfoort een vast onderdeel van mijn studentenleven.

Echter, deze 4-uur durende retourtjes weerhouden mij er gelukkig niet van om ook nog een beetje vrije tijd te hebben. Naast mijn studie en werkzaamheden bij Primum hockey ik graag, vind ik het heerlijk om hard te lopen en kan stiekem ook heel erg genieten van ouderwets onkruid wieden in mijn moestuin.  Samen met vrienden kook ik graag, pakken we zo nu en dan ook nog een feestje mee of genieten we van het mooie weer in de Delftse Hout.

Ook probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven met de middelen die ik heb. Zo eet ik zo veel mogelijk vegetarisch, scheiden we sinds kort afval in mijn studentenhuis en heb ik ons balkon ‘vergroend’. Daarnaast ben ik, onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen’, altijd op zoek naar nieuwe manieren om mijn impact te verminderen of de buurt te verbeteren.

Binnen de projecten die ik voor Primum doe, vind ik het heerlijk om deze nieuwsgierige houding aan te houden. Ik geloof dat de bouwsector heel veel kan bereiken door samen met de natuurlijke omgeving te gaan bouwen waarbij integratie van ecosysteemservices en duurzame materialen centraal staat.

Mocht je hier meer over willen weten, hulp nodig hebben bij het verduurzamen van jouw project of stappen wilt zetten op het gebied van natuur-inclusief bouwen of duurzame gebiedsontwikkeling? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor een goed gesprek en een (duurzaam) kopje koffie of thee." 

[1] Deen, A. (2017). An introduction to creating a closed-loop supply chain. Link: https://www.business2community.com/product-management/introduction-creating-closed-loop-supply-chain-01764268